Јавни час о правима детета

Јавни час о правима детета реализован је у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини 27.новембра 2019. године. Час су реализовали чланови Вршњачког тима и Рецитаторске секције, уз помоћ руководилаца и школског координатора на пројекту „Образовање за права детета“.

Присутни су имали прилику да се упознају са историјатом настанка Конвенције о правима детета, а самим тим да обележе и 30 година од њеног настанка. Кроз кратаки историјски осврт упознати су састатусом права деце кроз време.Такође, као важни датуми истакнити су  и 20.новембар-Међународни дан детета и 19. новембар- Међународни дан борбе против насиља над децом, уз јасну поруку да се о овако важним темама мора говорити сваког дана и да је сваки дан, заправо, Дан детета и његових права. Након увода, уследиле су и рецитације о правима детета, толеранцији, подршци, ненасиљу.

Присутни су упознати и са неким од чланова Конвенције о правима детета, као и са њена четири основна принципа .Централни део часа чинио је Игроказ о правима детета, који ј написао песник Дејан Алексић,  а који су ученици адаптирали за своје потребе.Уз смех, али са закључком да свако има права и да свако треба да учи о њима, час је оставио и отворене теме за разговор о толеранцији и ненасиљу.На крају часа присутнима се обратила и Јагода Јеремић, школски координатор на пројекту „Образовање за права детета“ и упознала их са овим пројектом  и његовим значајем, позвавши ученике да буду укључени у школски живот и да се труде да се њиховим иницијативама промени положај деце. 

 

Активност је реализована у оквиру Пројекта „Образовање за права детета“, који се реализује уз подршку Песталоци дечије фондације, а у сарадњи са Ужичким центром за права детета.