Песничке ватре

Златиборски основци, чланови литерарно-новинарске секције, као и рецитатори чајетинске основне школе, имали су прилику да упознају једног од највећих савремених српских песника - Матију Бећковића, који је овогодишњи лауреат 8. по реду манифестације "Песничке ватре златиборске".
У Културном центру на Златибору 4. октобра 2021. песнику је уручена повеља, а он је том приликом говорио своје антологијске стихове, од "Вере Павладољске" до "Рече ми један чоек".
Овогодишње "Песничке ватре" посвећене су двестотој годишњци од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског. Глумица Ивана Жигон говорила је одломке из романа овог великана светске књижевности, убедивши нас да ће, као што рече кнез Мишкин, "лепота спасити свет". Осим чувеног монолога Настасје Филиповне, глумица је говорила и стихове академика Матије Бећковића.
Златиборски ђаци су, заједно са наставницом српског језика Маријом Вуловић и новинаром Самиром Асланијем, уживали у незаборавном уметничком дружењу, којем су присуствовали и директорка школе Милка Васиљевић, као и наставнице Јагода Јеремић и Ксенија Бојовић.
Повељу је академику Бећковићу уручио председник Општине Чајетина Милан Стаматовић који му је, на крају овог уметничког дружења, представио златиборске основце, љубитеље казане и писане речи.