Светски дан здравља

Светски дан здравља обележава се 7. aприла под покровитељством Светске здравствене организације. Одлука да се овај дан обележава као Светски дан здрављa донесена је на 1. скупштини ове организације, одржаној од 24. јунa до 24. јулa 1948. године у Женеви.
Поред загађења, пандемије, али и незаразних болести које су свеприсутне, говори се и о стварању здравијег друштва које брине о себи. За то је потребан добар здравствени систем, али и мудрији однос према сопственом телу.
Пандемија COVID-19 је открила слабости у свим областима друштва и нагласила хитност стварања одрживих и отпорних заједница, које ће бити посвећене постизању правичности у здрављу и благостању, без кршења еколошких граница, сада и за будуће генерације.
Широм земље образовне институције су, на различите начине, кроз рад са ученицима истицале значај очувања здравља и потребу да имамо здраво друштво, као и здраву планету за будуће генерације.
У нашој школи, у Чајетини, на сваком часу биологије наставница Зорица Милосављевић је причала о важности очувања здравља, здравом животу, физичкој активности, здравој исхрани. О свему овоме је причала и патронажна сестра Дома здравља из Чајетине Мира Лазовић која је са ученицима петог и шестог разреда истакла важност очувања здравља кроз здраве стилове живота, бављење спортом, као и да се никако не користе алкохол, дуван и дрога.
Часу биологије петог разреда, који је држала Мира Лазовић присуствовала су деца и млади са сметњама у развоју ,,Зрачак“ који су са својим другарима слушали о начину очувања здравља и развоју здравих стилова живота.