Дан словенске писмености

Ученици 6/3 и 6/4 данас су на заједничком часу одељењских заједница са својим одељењским старешинама и директорком школе обележили Дан словенске писмености 24. мај (са закашњењем - због прославе Дана школе) и Недељу медијске писмености.
Ученици су се најпре упознали са мисијом солунске браће, Ћирила и Методија, који су саставили глагољицу, прво словенско писмо, а затим и њихових ученика, састављача ћирилице.
Наталија Лакетић, Марта Шкодрић и Миа Радибратовић осмислиле су асоцијације на часу литерарно-новинарске секције, а на осталима је било да отворе поља, провере научено и дођу до коначног решења.
Наставница Марија Вуловић прочитала је своју песму посвећену ћирилици, објављену у зборнику "Ћирилица - исповедаоница српског језикословља" у издању Књижевне заједнице Крагујевац и уврштене у ред песама "посебног надахнућа".
Други део часа посвећен је значају познавања медијске писмености. Ученици су имали прилику да погледају видео који су, уз техничку и стручну подршку новинара Самир Аслани припремили ученици који прате наставни предмет Медијска писменост и њихови другари са новинарске секције. Овај видео одвео је ученике наше школе у полуфинале Турнира у познавању медијске писмености. Након победе у полуфиналу уследила је и најбоља могућа завршница: прво место у такмичењу са новосадским гимназијалцима (!) и ОШ "Вељко Влаховић".

https://youtu.be/SPAHyI_wGkQ