„У случају да нестану пчеле, човеку би преостало још само четири године живота“

Од њега су чули много драгоцених и занимљивих података, попут онога да се мед пије, а не једе; да не може да "обајати"; да у једној кошници живи једна матица и да је њен животни век седам година. Показао нам је кошнице, рамове, саће, скицирао пчелу... Научили смо да има мозаичне очи, 6 ногу, 4 пара крила и непревазиђено чуло мириса.У понедељак, 13. фебруара 2023, ученици шестог разреда Основне школе "Димитрије Туцовић" на Златибору имали су занимљив интегративни час Чувара природе и Медијске писмености на којем су имали прилику да науче много о пчелама и пчеларству. О томе им је говорио искусни златиборски пчелар Драган Колаковић.
Наставнице биологије и српског језика предложиле су да Светски дан пчела 20. мај ове године обележимо тако што ћемо организовати литерарни и ликовни конкурс на тему ПЧЕЛА. Награда за најуспешније ученике биће посета пчелињаку и дан са златиборским пчеларима.


Аутори текста: Ксенија Мићић и Анастасија Ћорић.

 

„У случају да нестану пчеле, човеку би преостало још само четири године живота“
Алберт Ајнштајн
 
На часовима Чувара природе у 5. и 6. разреду на Златибору и Чајетини чули смо много занимљивости о значају и животу ових фасцинатних исеката- о њиховој грађи и њиховом друштву, како праве мед и остале пчелиње производе, како гаје младе, како презимљавају, колико живе,....од искусног пчелара Драгана Колаковића, представника Удружења пчелара Златибор. Ученици су са пажњом слушали са колико љубави се гаје пчеле.Сарадњу ћемо наставити на пролеће, посетом једном пчелињаку.