Јавни час „Рођење и смрт Југославије“

 

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ одржали су јавни час „Рођење и смрт Југославије“ у Културном центру на Златибору. Чланови више школских секција су у занимљивом програму изнели неке од упечатљивих догађаја из југословенске историје.

  

Мултимедијална представа почела је извођењем химни Србије, Хрватске и Словеније што је означило почетак заједничке краљевине 1918. године. Кроз дешавања из југословенске историје су публику водили наратори Јанко Радишић, глумац-сардник и Лена Јеремић, a једна од првих сцена коју су ученици одглумили било је убиство посланика од стране Пунише Рачића. Уследио је говор краља Александра из 1929. године којим се мења име државе у Краљевина Југославија, а филмом је приказана и сцена убиства краља у Марсеју.

 

Почетак Другог светског рата у Југославији осликан је инсертом из серије «Равна гора», а прелазак на систем владавине комунистичке партије ђаци су дочарали играњем козарачког кола. Присутни су погледали и снимке говора Јосипа Броза Тита и видео колаж са догађајима карактеристичним за тај период. Рецитације пионирске заклетве и песме «Рачунајте на нас» неке у публици су подсетиле на та времена, као и детаљ када је објављена Титова смрт. Организатори приредбе одредили су крај Комунистичке партије Југославије као почетак краја велике државе, а деца су одиграла Дневник са извештајем са последње седнице. Посебну улогу ималa су два ученика који су представљали Хрвата и Србина који се током симболичног трајања Југославије друже, заједно пију и слушају радио, а на крају представе се разилазе док је хор изводио песму Бијелог дугмета „Након свих ових година“.

 

Овај јавни час је настао као интердисциплинарни час, међупредметног повезивања Историјске, Драмске, Ликовне и Рецитаторске секције, Хора и оркестра, Информатичке секције и физичког васпитања.