Обележавање Светског дана здраве хране у школи на Златибору

Обележавање Светског дана здраве хране у школи на Златибору

(интердисциплинарна настава: Биологија, Физичко васпитање, Српски језик, Грађанско васпитање и Верска настава, Ликовна култура)

Поводом обележавања Светског дана здраве хране 16.10. и Светског дана чистих руку 15.10. са ученицима 5. разреда на Златибору су одржане радионице о овим темама. Наставнице биологије Зорица Милосављевић и Снежана Тучић су истакле значај уравнотежене исхране, која храна је „здрава“, а која није , који су основни принципи правилне исхране, колико је битна хигијена руку и хигијена приликом спремања и чувања хране. Да ли је посна храна здравија и због чега је риба посна храна?- једно од питања којим смо се бавили.

Потом су ученици презентовали своје радове које су спремали у оквиру Пројектне наставе о здравој исхрани у оквиру Обавезних физичких активности. Видели смо паное и чули предивне песмице које су написали на тему воћа и поврћа.

Потом смо у школској кућињи од воћа које су ученици донели, заједно са наставницом Јеленом Миљковић правили воћну салату коју смо у сласт заједно појели.

На часу Грађанског васпитању ученици ће направити пано Принципи правилне исхране, где ће забележити све оно што су данас запамтили .

На часу Ликовне културе ће нацратати слике воћа и поврћа, које ће украсити зидове школске кухиње.

На радионици смо имали подршку Ланине маме Татјане Марјановић, која иначе ради у нашој школској кухињи.