Мисија Халијард

 

И ове године, 19.септембра, посетили су нас пријатељи из Сједињених Америчких Држава,  руководство и чланови Фондације “Халијард”, с обзиром да је претходне недеље у Прањанима одржана свечаност полагања венаца и знамења на месту где се налазио импровизовани аеродром, сада споменик од културно-историјског значаја. Свечаности обележавања 78 година од спашавања америчких пилота присуствовали су високи званичници Сједињених Америчких Држава и Републике Србије, о чему су извештавали државни медији.

 

Међу нашим гостима су била два млада кадета Ваздухопловне Академије , официр који је и даље у активној служби. Велику пажњу присутних привукли су самом појавом у службеним униформама карактеристичне плаве боје са јасним ознакама чинова- постигнућа у Америчкој авијацији; ту је био и  председник Фондације, потомци пилота спашених на ширем подручју Златибора, и функционери Фондације који раде на пројекту ширења истине и продубљивању пријатељских односа између САД и Републике Србије.

 

С обзиром да смо прошле године сазнали најважније чињенице о самој мисији , која је код нас позната и као “Операција Ваздушни мост”, ове године смо слушали о обуци младих будућих пилота  којима је историја главни предмет на Академији. Ученици су радознало постављали питања и учествовали у разговору са гостима. Чули смо емотивну причу младе будуће новинарке чијег су прадеду спасили становници Златибора, као и братанца једног од пилота.

 

Највећа учионица у школи на Златибору је била тесна за све радознале ученике, од којих већина похађа историјску секцију и  секцију енглеског језика.Присуствовао је отац ученице Лене Јеремић, с обзиром да је потомак војног пилота и веома добро познаје чињенице о војном ваздухопловству. Као и претходне године, сусрет су организовале наставнице историје и енглеског језика, Ана Васиљевић и Ана Рацковић, а директорка школе Милка Васиљевић и школски педагог, Јелена Жугић, су се постарале да гостима буде пријатно , уз говор добродошлице и послужење из домаће радиности, што је на госте оставило снажан утисак. Присутне је интервјуисао новинар Самир Аслани, и репортажу објавио на свом јутјуб каналу.

Уз мноштво фотографија, срдачно смо се поздравили -  до следеће године,када ћемо уприличити следећи сусрет, мада постоје наговештаји да би нас гости из Америке радо посетили и раније.