24. мај- Дан словенске писмености

Традиционално, ученици наше школе обележавају међународни празник - Дан словенске писмености и културе, празник Ћирила и Методија.
У реализацији програма учествовали су ученици 5/4, чланови литерарно-новинарске секције, а час српског језика у овом одељењу одржао је, заједно са наставницом Маријом Вуловић, свештеник Давид Селаковић. Часу су присуствовали и ученици 7/3. Свештеник је указао на значај мисије Ћирила и Методија, солунске браће чији се рад сматра "равноапостолским": они су творци глагољице - првог словенског писма (9. век). Њихови ученици касније су створили и друго словенско писмо које су, у част свога учитеља, назвали ћирилицом.
Свештеник је објаснио како су настајале редакције (рецензије) старословенског језика: од српскословенског до славеносрпског. Подсетио нас је и на значај Мирослављевог јеванђеља - првог споменика српске писмености (12.век). Указао је на лепоту и јединственост нашег писма у којем једном слову одговара један глас.
Ученици су обећали да ће чувати ћирилицу, подсетивши се да српски језик и српско писмо немају никог другог осим нас!
Хвала оцу Давиду, Павловом тати, који се, као родитељ и као свештеник, одазвао позиву и учествовао у припреми и реализацији једног од најважнијих часова из историје српског језика.