Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату (22. април) и Међународни дан књиге и ауторских права (23. април).

Ученици наше школе традиционално обележавају Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату
(22. април) и Међународни дан књиге и ауторских права (23. април).
Златиборски основци, чланови историјске и новинарско-литерарне секције, и ове године су припремили пригодан програм којим су обележили ове важне датуме.
На интегративном јавном часу најпре су говорили о геноциду у Другом светском рату и милионским жртвама, читали потресне поруке које су Крагујевчани у октобру 1941. (уочи стрељања) остављали својим најмилијима, подсетили нас на професора Крагујевачке гимназије ("Пуцајте, ја држим час!") који је, одбивши да буде помилован, 21.10.1941. стрељан заједно са својим ученицима. Наставница српског језика Марија Вуловић говорила је стихове "Крваве бајке". Ана Васиљевић, наставница историје, припремила је презентацију и објаснила шта је Холокауст, указујући на све страхоте овог систематског прогона од стране нацистичке Немачке током Другог светског рата.
"Наше је да знамо и да памтимо", закључили су млади историчари, а пошто је књига најсигурнији пут до знања, чланови литерарно-новинарске секције подсетили су нас на Дан књиге - међународни празник који се, традиционално, обележава на дан рођења два великана светске књижевности, Сервантеса и Шекспира.