„Halyard Mission -Мисија Халијард“

Имали смо част да у оквиру пројекта  Друштва историчара Ужица под називом „Погледај, послушај, прочитај“ , угостимо председника Фондације Мисије Халијард, господина Џона Капела, некадашњег пилота америчке морнарице, данас службеника америчке амбасаде у Београду, као и  господина  Дејана Ђерића , аутора књиге  „Сломљена крила Златибора“.

Гоподин Капело је на енглеском језику одржао предавање о спашавању припадника Савезничке авијације, повређених и принуђених да уточиште нађу на Златибору , одакле је почело њихово извлачење, преко Прањана где је тренутно у изградњи меморијални комплекс.

Сви ученици  су на поклон добили књиге „Halyard Mission -Мисија Халијард“ ,  двојезично издање Фондације Мисије Халијард, а ученица Лена Јеремић је  добила и књигу „Сломљена крила Златибора“ као најактивнији учесник дискусије која је уследила са говорником након предавања на енглеском језику.

Господин Ђерић је представио своју књигу и упознао ученике са потресним сведочењима спашених пилота о околностима и условима живљења, као и преживљавања заједно са мештанима у тешким годинама рата. Читао је забележена сведочења пилота где се помиње да су „сви заједно из једног  чанка делили храну“, као и остале недаће које су задесиле како жртве спасилачке мисије, тако и гостољубиве мештане који су их , у сопственој муци и патњи због тешког рата, ипак  примили и угостили најбоље што  су могли.

Предавању су присуствовали ђаци новинарско- литерарне, историјске, секције енглеског језика са Златибора, и многи други који су изразили заинтересованост да прошире своја знања из историје, али и енглеског језика, с обзиром да су ученици имали јединствену могућност да остваре дијалог са изворним говорником енглеског језика, као и наставници Ксенија Бојовић, Марија Вуловић, Ана Васиљевић, Мицана Пантелић  и Ана Рацковић. Предавању је присуствовао и Самир Аслани, новинар-сарадник.