Новинарско- литерарна секција: Литерарно дружење

 

Чланови новинарско-литерарне секције ОШ „Д. Туцовић“ организовали су литерарно дружење у петак, 8.11. 2019. године на коме су се представили својим радовима. Ученици шестог, седмог и осмог разреда читали су приче и песме које су написали у току првог тромесечја ове школске године. У оквиру секције, они су учествовали на међународном литерарном конкурсу у организацији Дино-парка на тему „Зар је важно колика је татина плата?!“ Инспирисани поезијом Васка Попе, писали су на тему „Далеко у нама“. И Мирослав Антић их је подстакао да литерарно уобличе своја размишљања: „Моји немири о којима нерадо говорим“ и „То сам ја кад се заљубим“. Део радова наших ученика нашао се у књизи „Сто младих талената златиборског округа“.

У поезији и прози златиборских основаца уживали су њихови другари, затим директорка школе Милка Васиљевић, педагог Јелена Жугић, наставнице српског језика Ксенија Бојовић и Марија Вуловић, наставница биологије Снежана Тучић и новинар Самир Аслани.

  

Аутори песама и прича које смо чули у току овог литерарног дружења су: Ангелина Лучић и Катарина Марић (6/3),  Лара Пипловић (7/4), Ивона Пећинар, Андреј Јовашевић, Тијана Понорац и Никола Мојићевић (7/5), Александра Жунић (8/3), Милена Ресановић и Тарик Аслани (8/4).

 

 

Остали чланови литерарне дружине читали су цитате познатих писаца о лепоти и значају казане и писане речи. Заједнички мото овог дружења био је: „Верба волант, сцрипта манент“ („Речи лете, оно што је написано остаје!“).

Водитељи овог ђачког књижевног путовања били су ученици 7/5 Лена Црепуљаревић и Лазар Марић. Они су најавили и нека нова литерарна окупљања у нашој школи.