Новинарско- литерарна секција: Дигитална књига

 

У петак, 25.10.2019. године чланови новинарско-литерарне секције учествовали су у дебати „Дигитална књига - за и против“. Предавање уз мултимедијалну подршку одржао је Самир Аслани, новинар. Он је упознао присутне са историјом књиге: од сумерско-вавилонских глинених плочица, преко  пергамента и папируса, потом револуционарне штампарије, па све до екрана (рачунара, таблета, телефона). Потом су ученици учествовали у дебати: класична или дигитална књига? Указано је на предности оба модела читања: класична књига је део наше традиције, за њу се емотивно везујемо, њу поклањамо онима које волимо; дигитална књига је део савременог света, продукт интернет-културе, она је увек доступна, уштедеће време које бисмо „потрошили“ тражећи класичну књигу; од ње нас дели само „клик“ на нашем мобилном телефону!

Закључак је да је ипак најважније читати, а да ли је књига класична или дигитална - одлучите сами! Сложили смо се: дете које чита постаће човек који мисли!

Часу су, поред чланова новинарско-литерарне секције и новинара Самира Асланија, реализатора презентације, присуствовале и Јелена Жугић, школски педагог, и  Марија Вуловић, наставник српског језика.