Песталоци

Стефан, Давид, Вања, Вукашин, Нера, Наталија, Михаило и Марија учесници су интеркултуралне размене у Песталоци дечијем селу у Трогену у Швајцарској. Током викенда посетили су швајцарски научни центар "Технораму", као и један од планинских врхова Хохер Кастен. Радни дани резервисани су за радионице, на којима су до сада учили о идентитету, његовим деловима, разумевању и себе и других, без обзира на различитости. Јуче су имали прву радионицу са својим вршњацима из Немачке, која је протекла у фантастичној атмосфери. Од јуче, сви помало говоре немачки језик. Данас су припремали колаче и уживали у дружењу, песми и игри, кроз, представљање краја из ког долазе.
Интеркултуралну размену организује Ужички центар за права детета у сарадњи са школом, уз подршку Песталоци дечије фондације из Швајцарске. Програм размене подржало је Министарство просвете.
Са нама су поделили како се осећају током размене:
Нера Лекић: "Интеркултурална размена ђака је јединствена прилика за ученике да истраже различите културе, језике и обичаје из прве руке. Указала нам се могућност да дубље разумемо различите животе, развијамо медђусобна пријатељства и унапредимо језичке вестине. Своју креативност испољавамо кроз различите радионице, промовишемо међусобно разумевање и поштовање. Боравак овде, такође, доприноси развоју наших личности и припрема нас на успешно функционисање у различитим срединама.
Имали смо прилику да посетимо научни центар Швајцарске, врх Хохер Кастен, село Аппензелл. Природа Швајцарске изгледа као на разгледницама."
Марија Поповић:"Мени се искрено све свиђа, од куће до друштва, све је добро. Свака радионица је посебна и занимљива и кроз игру нас учи зивотне ствари. Наставници (Цаталина, Месси и остали) су увек ту за нас и увек имају осмех на лицу. За ово село немам замерку, супервизори су увек позитивни и брижни и сваки проблем решавају за час. Размена је, такође, надмашила моја очекивања, без речи."
Михаило Шућуровић:"Искуство у Швајцарској се може описати као необично и другачије.
Вец у аутобусу упознали смо нове пријатеље из Ужица, а касније се додатно зближили са њима. Са њима идемо на радионице које су другачије и веома поучне, где на занимљив начин учимо о стварима које се не уче и не раде толико у редовној настави у школи.
У кући обављамо све кућне послове и мењамо се кроз дане, што је мени веома занимљиво. За викенд смо ишли на екскурзије на један од врхова Алпа и прелеп град Апензел, као и науцни центар "Технорама". Путовање у Швајцарску је једно необично и занимљиво искуство."