Дебата „Од стереотипа и предрасуда до дискриминације“

 

У петак, 29.новембра 2019. године ученици наше школе реализовали су дебату под називом „Од стереотипа и предрасуда до дискриминације“, у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини. Ово је прва ученичка дебата и резултат је активности Ученичког парламента и секције „Дебатни клуб“, а реализује се у оквиру Пројекта „Образовање за права детета“ који се у нашој школи реализује од марта 2019. године, уз подршку Песталоци дечије фондације из Швајцарске, а у сарадњи са Ужичким центром за права детета.

У организацији дебате учествали су ученици седмог и осмог разреда из Чајетине и са Златибора, координаторка Ученичког парламента Ивана Милојевић и координаторка пројекта „Образовање за права детета“ Јагода Јеремић. На почетку, ученици су се захвалили свим наставницима и ученицима наше школе који су учествовали у њиховим истраживањима, руководству школе које је подржало иницијативу и Информатичкој секцији која им је пружила техничку подршку.

Дебата је почела речју ТОЛЕРАНЦИЈА чије је свако изговорено слово имало снажну поруку.

Присутни су прво погледали  цртани филм „Ружно паче“ и послушали коментаре и мишљења ученика о ономе што су видели. Ученици су проблематику неприхватања из цртаног филма упоредили са ситуацијама из реалног живота и изнели предлоге решења.

Затим је уследила песма о пријатељству и толеранцији Катарине Лојанице.

Са значајем реализације пројекта „Образовање за права детета“ присутне је упознала Јагода Јеремић. Кроз кратку презентацију подсетила је на значење појмова предрасуда и стереотипа, као и дискриминације, са кратким освртом на законски оквир и објашњења у вези са индивидуалним и системским решавањем проблема.

У претходном периоду чланови секције „Дебатни клуб“, којом руководи наставница Ивана Милојевић, анкетирали су ученике млађих и старијих разреда, као и наставнике, у вези са овим појмовима. Представили су резултате анкете и закључили да се у неким случајевима јављају примери дискриминације на основу материјалног статуса и вредности одеће и обуће коју ученици носе. У вези са тим, Ученички парламент је покренуо иницијативу да се родитељима предочи овакав проблем, како би се и отклонио. Председник Ученичког паралмента је присуствовао седници Наставничког већа на којој је изнео запажања, а ученици су посетили и родитељске састанке са истим циљем. У децембру ће бити одржана и трибина под називом „Стилови родитељства“ на којој ће о овој теми говорити школски психолог.

Група ученика са Златибора израдила је стрипове на тему дискриминације и различитости и представили су их у пару. Приче у стриповима су се завршиле позитивно и њихови актери су променили своје ставове. Након представљања стрипа, ученици су прочитали поруке о толеранцији. 

Дебату је пратило четворо посматрача- из реда родитеља Марина Марковић Поповић и Катарина Јанковић, директорка школе Милка Васиљевић и представник Ученичког парламента Лазар Марић, ученик седмог разреда. Они су дали своје мишљење о дебати, теми и ставовима учесника, а посебно подржали иницијативу ученика да се овој теми и говори. У оквиру „речи посматрача“ развила се дискусија.

 

Јасним ставом да је  дискриминација проблем који су спремни да искорене, ученици су привели крају ово успешно вече. „Партиципација деце је оно што нам је потребно како бисмо из другог угла посматрали ову важну тему....зато смо ми данас ту“, биле су речи којима је дебата завршена. На самом крају присутни су чули песму ученика из једне српске школе на тему толеранције.

Ивана Милојевић се захвалила свима који су подржали ученике и најавила још занимљивих дебата.