ТЕМАТСКИ ДАН „ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ НАШЕГ КРАЈА“

У претходним данима су у нашој школи обележени тематски дани (недеља) под називом „Знамените жене нашег краја“. Циљ овог тематског дана био је да се говори о родној равноправности, са посебним јачањем међупредметне компетенције одговоран однос према здрављу. Тематски дан је реализован након предлога Тима за заштиту ученика од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, у оквиру планираних активности у Акционом плану пројекта „Образовање за права детета“, који наша школа реализује у сарадњи са Ужичким центром за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације. Активности су реализоване на часовима редовне наставе, слободних наставних активности и секција, уз госте из локалне заједнице-представницу Савета за родну равноправност и директорку Дома здравља у Чајетини. Ученицу су представили своје истраживачке задатке (саставе, реферате, есеје), паное, презентације.

На часовима руског језика (Ана Нонин Јанковић), ученица Настја Мудринић је интервјуисала своју мајку, коју је животни пут одвео до Русије. Кроз мајчина сећања на боравак у Санкт Петербургу, Настја је упознала одељење са највећим знаменитостима овог града - мостовима на Неви, музејем Ермитаж, улицом Невски проспект и градићем Петерхоф. Тако су ученици видели да путовања, поред ширења видика, доносе и незаборавне успомене.

Вук Марић (5/1) је на веома занимљив начин представио ученицима животни пут своје тетке, који ју је из златиборског села одвео до Русије, где је сада успешна предузетница. Видели смо како је дете, спасено током бомбардовања из урушене куће од стране комшије Руса, заволело непознату земљу и одлучило да ће у њој бити и њена будућност.

На часу географије у 6-4, са наставницом Снежаном Пашић у оквиру наставне јединице „Неравномеран популациони развој,популациона политика и развијеност“, обрада, разговарало се о положају жена у нашем крају у периоду од завршетка Друдгог светског рата до данас (положај у породици, наталитет, образовање и положај у друштву).

Часове математике на Златибору (Мицана Пантелић) - подударност троуглова и других фигура, поткрепили су примери народне радиности-шаре на џемперима. Знаменита жена за коју су се одлучили је Радмила Смиљанић.

На Златибору на часовима биологије од 5. до 8. разреда (Снежана Тучић), ученици су углавном правили презентације о Добрили Смиљанић–модној креаторки која је своје креације, Сирогојно џемпере правила искључиво од природних материјала- вуне и која је у свету прославила  наш крај. Данас је музеј плетиља у Сирогојну посвећен Добрили Смиљанић – снаји чувеног проте Милана Смиљанића која је удружила своје умеће и умеће вредних сеоских жена из Сирогојна које су ручно израђивале вунене џемпере- једна од њих је Јела Тошић коју су ученици поменули. Чули смо причу како „вуна од овце“ стигне до“ вуне за плетење“. Како се то радило некада, а како сада. Чули смо како се преде, боји вуна на природан начин помоћу различитих биљака: ораха, јасена,кадифице, руја,.... Ученице су нам показале и како се плете. Поред њих, представљене су и:

Мира Шишовић- наша најпознатија траварка- бака, мама наставнице ликовног наше школе. Њен мото је „Свака шума, ливада и река, нека буде апотека.“

Марија Мага Магазиновић, Надежда Петровић, Драгиња Бабић које су учествовале као болничарке или докторке у Балканским ратовима и Првом светском рату, неке чак страдале од пегавог тифуса од кога је страдао велики број српских војника за време Првог светског рата.

А поменули су и неке данас нама познате  жене: Биљану Петровић Вучинић- педијатра Дома здравља Чајетина- која води рачуна о нашем здрављу и лечи нас када се разболимо; а неки и своје баке којима се диве и које живе у складу са природом, гаје биљке, сакупљају лековите биљке, печурке, гаје животиње и љубав према природи преносе на своје унуке.

 

Грађанско васпитање (Ксенија Бојовић): ученици седмог и осмог разреда говорили су положају жене у нашем крају, како током два Светска рата, тако и и данас. Приказали су животни пут и борбе жена које су их инспирисале и мотивисале. Међу њима су ратнице, песникиње, креаторке, директорке, а посебно занимљиво је то што издвајају сликарку која хода међу њиховим клупама – наставницу Даницу.

У оквиру тематског дана на часовима Домаћинства (Александра Митић) сакупљали смо рецепте за сапун, а онда смо га и правили. Рецепте су ученици доносили од својих бака. Нисмо сваки пут успели да направимо сапун, али смо схватили значај жена овог краја и њихову сналажљивост.

Час одељењског старешине у 8-2 био је посвећен Радмили Гујаничић-оснивачици и председници Удружења ,,Женски центар“ у Ужицу. Одељењски старешина  мр Зорица Милосављевић је приказала неколико фотографија Радмиле Гујаничић у њеним активностима. Представљен је допринос у раду удружења више од 20 година, у оснивању СОС телефона, пружању подршке женама Златиборског округа у свим сферама живота, посебно у економском оснаживању. Представљен је допринос у остваривању родне равноправности, као и развоју женског предузетништва уз посебно истицање рециклаже текстила по чему је ово удружење препознатљиво у Србији.

Тематски дан је обележен у петак 26.11.2021. године, у одељењима: 5/3,4 и 6/3,4 на часовима Грађанског васпитања (Слађана Кузељевић). У петом разреду ученици су причали о личностима које су за њих знамените. Код већине ученика су то биле маме и баке. У шестом разреду је било припремљено неколико презентација о Љубици Чакаревић, Оливери Јефтић, Нади Матић, Снежани Ђенић. Остали ученици су усмено описивали личности које су за њих знамените и то су биле маме, баке, тренери и сл.

У четвртак, 25.новембра, на часу Енглеског језика (Ана Рацковић), ученице одељења VIII4 -Мариам Фомина и Јелица Бујић, представиле су другарима жену за коју су одлучиле да понесе епитет „знамените жене нашег краја“. Паноом црне подлоге, ишараним сребрним и белим словима, текстом, али и црно-белим фотографијама, илустровале су своју причу на два језика, енглеском и српском. Другари су са знатижељом слушали занимљивости о Добрили Смиљанић, плетиљи која је успела да из малог златиборског села својим креацијама допре до Париза, Њујорка, престижних модних престоница. Прве модне ревије снимљене у аутентичном сеоском амбијенту, са моделима који су шетали пред неколицином случајно окупљених грађана, до ревија високе моде Ив Сен Лорана, Пјер Кардена, где су на пистама манекенеке одевене у вечерње хаљине од разноврсних необичних тканина, али уз детаље карактеристичне за рукотворине Добриле Смиљанић. Мариам и Јелица су нам приказале и фотографију на којој госпођа Јованка Броз, супруга тадашњег председника СФРЈ, у пратњи супруга, прима шал као поклон. Јелица и Мариам су пронашле на интернету снимке ревија и приказале еволуцију и промену у начину рада Добриле Смиљанић, управо приказом контраста њених скромних почетака када су њене рукотворине биле видљиве само локалном становништву, и гламура ревија париске модне сцене.

Ученици седмог разреда у Чајетини, у оквиру Тематског дана, представили су знамените жене нашег краја, углавном кроз презентације које су радили на часовима информатике и рачунарства, уз помоћ наставнице Наташе Јевтовић. Ученици су на часовима српског језика и књижевности (Јелена Маринковић) презентовали своје радове и показали да поштују праве вредности и позитивне особине приказаних личности. Указали су на жене које би могле да им, својим животом, радом, посвећеношћу, буду пример на који ће се угледати. Наставницe и ученици сматрају да је циљ Тематског дана испуњен, сви смо сазнали нешто ново и научили да поштујемо културно наслеђе свог краја, залагање, знање, пожртвованост... Често су ученицима, а и нама одраслима, примери неке далеке личности и  велике „звезде“, оваквом темом указали смо на то да су наше највеће „звезде“ око нас – наше  суграђанке, маме, баке, сестре, наставнице...

Часови историје на Златибору (Ана Васиљевић) и у Чајетини (Весна Кнежевић)-ученици су повезали знамените жене нашег краја са историјом: Љубица Чакаревић, Марија Мага Магазиновић, Снежана Ђенић, Нада Матић и Наташа Мићић.

Физичко и здравствено васпитање (Стеван Стојановић) је било посвећено успешним спортисткињама које су представљене на паноима.

На часовима ликовне културе представљене су уметнице и кустоси нашег краја.

У оквиру тематске недеље недеље „Знамените жене нашег краја“ у сарадњи УП и Савета за РР општине Чајетина одржано је предавање на тему родне равноправности, у школи на Златибору 24.11.2021. и у школи у Чајетини 25.11. 2021. Предавање је за чланове УП одржала Бранкица Рајовић, представница Савета за РР. Овај догађај је снимала ТВ Чајетина за коју су изјаве дали Бранкица Рајовић,  Јагода Јеремић,  координаторка тематске недеље, Ивана Милојевић,  координаторка УП и ученици, чланови УП. Ученици су изразили задовољство што су имали прилику да присуствују  и учествују у овом догађају , изнесу своје мишљење и предлоге. Закључак је да би требало организовати што више оваквих предавања, а Савет за РР има у плану да у другом полугодишту организује радионице за девојке.

Ученици 6-1 у Чајетини, са својим одељењским старешином Јагодом Јеремић, угостили су др Мирјану Ђуровић, мајку свог друга из одељења. Повод за њену посету, на часу одељењског старешине, био је тематски дан „Знамените жене нашег краја“, који је представљао тему родне равноправности, положај жена у друштву, промене које су се догодила историјски у вези са овом темом.

И сви други часови били су посвећени овој теми.

Порука ове тематске недеље је да сваки однос треба да се заснива на уважавању и поштовању.