Обележивачи за књиге-образовање за права детета

У претходном периоду су одржане креативне радионице на којима су ученици петог разреда израдили обележиваче за књиге за школску библиотеку.

Ученици су успешно цртали лого Образовања за права детета и Петалоци дечије фондације. Исписивали су неко од права из Конвенције о правима детета према личном избору и схватању. Овим активностима предходило је представљање Конвенције и њеног значаја за положај деце у друштву. Конвенцију је представљала Јагода Јеремић, координаторка Пројекта и Вршњачког тима за заштиту деце од насиља и дискриминације.

Циљ радионица је да ученици, док праве обележиваче, уче о својим правима и препознају моделе примене или кршења у свом окружењу.

Обележивачи ће бити дељени ученицима као награда за број прочитаних књига или као мотивација за читање, а читаоци ће кроз њих, такође, учити о правима деце.

Активност је реализована у оквиру Пројекта „Образовање за права детета“, који наша школа реализује у сарадњи са Ужичким центром за права детета, уз подршку Песталоци дечије фондације из Швајцарске.