Конференција Еко-школа на Златибору

Конференција Еко-школа„Принципи циркуларне економије у служби заштите животне средине“ (Стручни скуп екошколских координатора у оквиру Међународног програма Еко-школе) одржана је на Златибору, у суботу, 19. октобра 2019. године, у Омладинско-културном центру. Конференцији је присуствовало око 150 просветних радника из Еко-школа широм Србије. Сваке године се Конференција организује са циљем да се екошколски координатори и други чланови еко-одбора окупеи размене искуства кроз примере добре праксе. Ове године Конференцију је организовало УГ „Златиборски круг“ из Чајетине уз подршку Амбасадора одрживог развоја. На скупу су обновљени статуси Еко-школама и додељене зелене заставе и статуси новим Еко-школама.

Присутнима се обратила Александра Младеновић, национална координаторка Амбасадора одрживог развоја и заштите животне средине, упутвши их у новине у вези са екошколским активностима. У име председника општине господина Милана Стаматовића и директора КЈП „Златибор“ из Чајетине Срђана Пантовића, присутне је поздравила Вера Благојевић, један од руководилаца овог предузећа. Истакла је континуирану сарадњу са еко-школама у Чајетини, ОШ „Димитрије Туцовић“ и ОШ „Миливоје Боровић“, напоменувши да општина има циљ да постане прва еколошка општина, чему у прилог говоре и разни пројекти које је представила. Тема Конференције била је циркуларна економија, а у вези са истом представљена су и два пројекта: „Кошница– циркуларна економија као модел предузетништва младих“, који је представила Радмила Јокићи „Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина“, који је представила мр Зорица Милосављевић.Кратко предавње „Циркуларна економија – концепт у Еко-школама“ одржала је проф. др Анђелка Михајлов. Представљени су и примери добре праксе Основне школе из Рудника и ОШ „Десанка Максимовић“ из Београда.

Конференцији је претходила радионица:„Укључивање жена у питања везана за заштиту животне средине, 5. циљ одрживог развоја, имплементација у Србији“, одржана у петак, 18. октобра, у Основној школи на Златибору, коју је реализовала Александра Младеновић. Присутне је поздравила Бојана Божанић, председница Савета за родну равноправност.

Конференција је један од резултата пројекта који реализује УГ „Златиборски круг“ из Чајетине од фебруара 2019. године. Пројекат „Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина“ се финансира кроз подршку локалним организацијама суб-грантовима, у оквиру пројекта: „ЕNV.net укључивање питања животне средине Западног Балкана и Турске у политичку агенду ЕУ”. Пројекат траје 10 месеци, а циљ је подизање нивоа информисаности становника Чајетине о значају одрживог развоја кроз Модел циркуларне економије, као концепт одговорног понашања за заштиту животне средине. УГ „Златиборски круг“ је са организацијом Амбасадори одрживог развоја потписао Уговор о имплементацији пројекта.

 

Пројекат је реализован у свим образовно-васпитним установама у општини Чајетина, кроз предавања и радионице за запослене, ученике и родитеље. Реализовани су ликовни литерарни конкурси, као и радионице о циркуларној економији, на којима су ученици израдили инструменте за циркуларни оркестар чији су рад представили песмом на отварању Конференције.

У оквиру пројекта набављене су и две шиваће машине, оформљена је Библиотека еколошких играчака у школи у Чајетини при асистивном центру и основан је Савет за одрживи развој и едукацију, чији су чланови представници образовно-васпитних установа, медија, КЈП „Златибор“ и невладиних организација.

Пројекат је реализован успешно, уз велико ангажовање свих запослених у образовно-васпитним установама, уз неизоставну подршку директорки ових установа. Представља ново искуство у области циркуларне економије и важне темеље за реализацију нових корака у овој области. Даљи рад биће настављен кроз рад Савета за одрживи развој и едукацију, који је важан ресурс у области заштите животне средине.

 

 

Јагода Јеремић, асистент координатора на пројекту

УГ „Златиборски круг“ Чајетина