Друга седница Еко-одбора

Друга седница Еко-одбора ОШ „Димитрије Туцовић“одржана је 26.новембра 2019.године. Присутне чланове поздравила је координаторка Еко-школе мр Зорица Милосављевић која је представила дневни ред. Након усвајања записника са претходне седнице, присутни су још једном размотрили план рада и усвојили га једногласно. Представљена је и листа чланова Еко-одбора која је, такође, усвојена једногласно.

Присутни су имали прилику да, кроз презентацију, виде и активности које су реализоване у претходном периоду. Посебно је била значаја Конференција Еко-школа која је ове године реализована на Златибору, у организацији УГ „Златиборски круг“, а уз подршку Амбасадора одрживог развоја. Ученице наше школе су учествовале у отварању Конференције, када су извеле песму „Циркуларна економија“ у оквиру циркуларног оркестра. У оквиру пројекта „Циркуларана економија у служби заштите животне средине у општини Чајетина“, у чијим је активностима учествовала наша школа, опремљена је Библиотека еколошких играчака и основан Савет за одрживи развој и едукацију.

У претходном периоду ученици су традиционално учествовали су уређењу Златибора у сарададњи и уз подршку КЈП „Златибор“ и Зеленог савета.

Мр Зорица Милосављевић је представила пројекте који се реализују у оквиру Међународног програма Еко-школе. Ученици Еко школе „ДимитријеТуцовић“ су већ кренули са активностима на реализацији пројеката. Први од њих је пројекат „Велики лов на биљку“ са ученицима од другог до петог разреда, уз подршку учитељица Стевке Лазовић и Анке Џамбасовић и наставница биологије Зорице Милосављевић и Снежане Тучић.

Други пројекат се тиче Енергетске ефикасности, у чију су се реализацију кроз радионице укључиле наставнице биологије са својим ученицима, а који ће ове године имати једну додатну занимљивост, а то је долазак путујуће гКаравана за климу на Златибор и у Чајетину. Овај пројекат Француског института у Србији има за циљ јачање свести грађана, а посебно младих, о важности обновљивих извора енергије. Караван за климу ће у нашој општини, највероватније, гостовати у марту или априлу наредне године и трајаће две недеље. 

Трећи пројекат је „Свака лименка се рачуна“ на којем су ученици учествовали и претходне две године. Наставница домаћинства Александра Митић је са ученицима направила кутије за одлагање лименки и поделила их свим наставницима за њихове учионице. Предлог је да се за новогодишњу игранку управо лименке искористе за улазнице.

У наредном периоду ученике очекује традиционална израда новогодишњих украса и маски од отпада.

У току је спровођење анкете о раду Еко-школе којим су обухваћени и родитељи и ученици. Анкета има за циљ да установи у ком проценту су испитаници упознати са радом Еко-школе.

Седница је успешно завршена предлозима за побољшање видљивости рада еколога, као и предлозима за нове активности у овој области.