Прва седница Еко-одбора


Прва седница Еко-одбора у школској 2019/2020. години, одржана је1.10.2019. године, са почетком у 13 часова у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. Седници је присуствовао21 члан Еко-одбора.

Након отварања седнице, координаторка мр Зорица Милосављевић је представила еколошке екошколске кораке, објаснила улогу Еко-одбора и његово функционисање. Напоменула је да ће и ове године тема Еко-школе бити „Вода“. Направљен је кратак осврт на Еко-вашар, најзначајнију активност, по којој је школа препознатљива. Еко-вашар је један од примера примене циркуларне економије и активност је у коју су укључени сви ученици и наставници.

Током септембра реализоване су разне активности. Обележен је светски дан чистих планина- Еколошка секција на Златибору (8.разред) и предшколске групе ПУ „Нарцис“; Еколошка секција у Чајетини и корисници ДБ „Зрачак“. У току је реализација пројекта Велики лов на биљку-проучавање биодиверизитета- ученици су вршили попис биљних врста са наставницом Зорицом Милосављевић. Група ученица присуствовала је и радионицама „Циркуларна економија“ на којима су вежбале песму за циркуларни оркестар (инструменти израђени од употребљених материјала). Радионице је реализовала Весна Белчевић.

Присутни су размотрили предлог чланова Еко-одбора. Предложено је да се измене неки постојећи чланови. За наредни период, до следеће седнице, која ће се одржати крајем октобра, размислиће се о допуни листе чланова из реда родитеља и предузетника. Сугерисано је да потенцијални чланови буду активни и креативни.

Мр Зорица Милосављевић је представила и план рада за текућу школску годину. Присутни су имали прилику да се познају са планом рада и путем и-мејла, односно да учествују у изради истог. Напоменула је да су у изради учествовали наставници и учитељи који су чланови Еко-одбора. План је анализиран и допуњен.

Мр Зорица Милосављевић је затворила седницу у 14.45 часова, напменувши да ће 19.октобра на Златибору бити одржана Конференција Еко-школа Србије и позвала све присутне да присуствују.