Посета управљача Парка природе Златибор нашој школи на Златибору поводом обележавања Дана заштите Динарида

Седми октобар као Дан Динарида установљен је 29. маја 2019.године на Генералној скупштини Паркова Динарида- мреже заштићених подручја Динарида, у Парку природе Блидиње (Босна и Херцеговина).

Сваке године, 7. октобра, обележавањем заштите Динарида, указујемо на важност природног и културног наслеђа земаља Динарског лука, као и испреплетаност природног богаства и културно-историјских  вредности овог, по много чему, посебног простора у Европи.

Заштићена подручја чине 10% територије земаља Динарског лука, а Парк природе Златибор, као део те мреже заштићених подручја Динарида, поводом обележавања данашњег дана је ученицима наше школе на Еколошкој секцији представио Парк природе Златибор. Предсатвници Парка природе  Ана Зечевић, Урош Нешевић и Милан Симовић су причали ученицима 7. разреда о заштићеним врстама у Парку природе Златибор и њиховом мониторингу: мрком медведу, дивљим орхидејама, жутој линцури, муници, новооткривеној биљној врсти у близини цркве у Доброселици, риби лињак у Рибничком језеру. Посебно су скренули пажњу на значај очувања природе, бацању смећа на бројним излетиштима и опасности од пожара који су правили проблем у току летњих месеци, а који су изазвани људском непажњом. У пожару у Негбини је  страдало и старо, заштићено стабло мунике које је било једно од симбола Парка. Упознали су ученике са обележеним планинарским стазама и прелепим видиковцима у оквиру Парка природе Златибор. Од њих смо на поклон добили 40 улазница за водопад у Гостиљу који је део Парка природе Златибор, а који ћемо посетити на пролеће. Договорили смо се о будућој сарадњи наше школе са Парком природе Златибор.