Друга седница Еко-одбора у школској 2020/2021. години

Друга седница Еко-одбора у овој школској години одржана је 11.2.2021. године. На седници су представљене све реализоване активности од почетка школске године, награђени ученици на конкурсима поводом израде Еко-кодекса, као и активности које су предвиђене за наредни период.

Мр Зорица Милосављевић, координаторка Еко-школе, подсетила је присутне на еколошке кораке Еко-школе, као и на чланове Еко-одбора. Кроз сликовиту презентацију представила је активности које су реализоване од почетка школске године: обележен је Светски дан чистих планина и озонског омотача, у сарадњи са КЈП „Златибор“ и Зеленим саветом, Светски дан здраве хране у сарадњи са Црвеним крстом и Домом здравља, као и са корисницима ДБ „Зрачак“, обележен је и Светски дан климатских промена, када је Зелени савет организовао и занимљив конкурс на коме су сви учесници награђени. Ученици су израђивали новогодишње украсе и честитке на радионицама рециклаже отпада, на интердисциплинарним часовима Еколошке секције и грађанског васпитања.

Школа се укључила у два пројекта који се, у оквиру Међународног програма Еко-школе, реализују до краја јуна: „Свака лименка се рачуна“ и „Енергетска ефикасност“. Многе активности су већ започете, од којих је значајна едукација едукатора, где су ученици научили доста тога о одвајању и одлагању лименки и процедурама у вези са њима, а очекује се и велики број других.

Ове школске године је трећи пут обновљен статус Еко-школе, 19.11.2020.

На седници Еко-одбора додељене су награде ученицима за конкурс „Еко-кодекс Отпад“. Резултате је представила Јагода Јеремић, чланица Еко-одбора, напоменувши да је дипломе за ученике и захвалнице за наставнике и учитеље који су их подржали обезбедила школа, а пригодне поклоне у виду школског прибора Удружење грађана „Златиборски круг“.

Конкурс је расписан 15.септембра 2020. године, а трајао је до 25.септембра 2020.године.

 

Награђени ученици на Ликовном конкурсу „Еко-кодекс Отпад“

 

 

Млађи разреди:

Прва награда- Ђурђа Џамбасовић

Друга награда- Василије Јовановић

Трећа награда- Миа Радибратовић

 

Старији разреди:

Прва награда- Павле Дробњак

Друга награда- Милица Станковић

Трећа наград- Давид Јовашевић

 

 

Награђени ученици на Литерарном конкурсу „Еко-кодекс Отпад“

 

 

Млађи разреди:

Прва награда- Јована Кузељевић

Друга награда- Ирина Ђуровић

 

Старији разреди:

Прва награда- Тијана Понорац

Друга награда- Ивона Пећинар

Трећа награда- Милица Станковић

 

 

Радове је одабрала комисија у саставу: Ксенија Бојовић, наставница српског језика и књижевности, Даница Јевтић Шишовић, наставница ликовне културе и Јагода Јеремић, наставница српског језика и књижевности

 

У изради Еко-кодекса учествовали су следећи учитељи и наставници са својим ученицима: Стевка Лазовић, Зорица Грујичић, Радмила Мијаиловић, Зоран Митрашиновић, Наташа Тодоровић, Ксенија Бојовић, Марија Вуловић, Јагода Јермић, Даница Јевтић Шишовић, Александра Костић, Зорица Милосављевић, Снежана Тучић.

 

 

Текст Еко-кодекса:

*НЕ БАЦАЈ СМЕЋЕ-ПРЕСТАНИ СА ТИМ,

ПОТРУДИ СЕ МАЛО, НЕСТАЋЕ И ДИМ!

БАЦАЈ У КАНТУ, ЕВО, ОВАКО-

АКО ТО ЖЕЛИШ, ВЕОМА ЈЕ ЛАКО.

 

*БАЦИ ФЛАШУ ОД ФАНТЕ

У РЕЦИКЛАЖНЕ КАНТЕ!

У КАНТУ БАЦИ СМЕЋЕ,

ДА ЗАГАЂЕЊЕ НЕ БУДЕ ВЕЋЕ.

У КАНТУ БАЦИ СТАКЛО,

ДА БИ СЕ ИЗ ПРИРОДЕ МАКЛО!

ПЛАТНЕНУ ТОРБУ УВЕК ПОНЕСИ

И РЕЦИ „НЕ“ ПЛАСТИЧНОЈ КЕСИ.

 

*ПАЗИ НА ОТПАД И БИЋЕ ЛЕПШИ ГРАД.

СКЛОНИ ОТПАД И ПРИРОДИ ПОДАРИ СКЛАД.

ЗА ЛЕПИШ ВОДОПАД УКЛОНИ ОТПАД.

 

*ВИШЕ ОД СМЕЋА ТРЕБА НАМ ЦВЕЋА,

НЕЋЕМО СМЕЋЕ, ХОЋЕМО ДРВЕЋЕ.

 

 

 

 

За наредни период планирају се вршњачка едукација о компостирању, истраживачки рад о томе где завршава пластика, нарочито батерије и санитарни отпад попут маски и скафандера у актуелном тренутку., како решити проблем дивљих депонија и слично. Поново ће бити расписан литерарни конкурс поводом обележавање Дана планете Земље. И ове школске године ће бити спроведен Еко-вашар, а о начину реализације биће говора на следећим седницама. Приходи ће бити усмерени на помоћ девојчици Марти Павловић, па ће Пројектни дан Еко-школе имати хуманитарни карактер.