Светски дан здраве хране

 

Овај важан датум у ОШ ,,Димитрије Туцовић“ у Чајетини обележен у сарадњи са Дневним боравкомза децу са сметњама у развоју ,,Зрачак“ у Чајетини, Дино парком на Златибору и локалним медијима који су о свим активностима обавештавали јавност.

У оквиру Дечије недеље обележене су и прве еколошке активности у школама у Чајетини и на Златибору. Чланови Eколошке секције осмог разреда у Чајетини, који су обучени да раде као волонтери са децом са сметњама у развоју „Зрачак“, одржалису кулинарскурадионицу поводом обележавања Светског дана здраве хране. Еколози су најпре са корисницима ,,Зрачка“ опрали воће уз причу о важности одржавања хигијене,  онда су на тањирима правили разне облике и на крају су сви уживали уз укусан, воћни оброк.

Ученици шестог и петог разреда на Златибору са наставницама биологије Снежаном Тучић и Зорицом Милосављевић су час посвећен здравој исхрани, здравој животној средини под слоганом ,,Чист ваздух, чиста вода-здрава храна,здраво дете“ у оквиру Дечије недеље одржали у Дино парку на Златибору. Ту су, инерактивно, кроз панел дискусију са Славицом Марић обновили како је важно пити здраву воду, јести здраву храну и колико је који оброк важан током дана.

У среду, 16.10. у школи у Чајетини су се реализовале бројне активности у вези са едукацијом и промоцијом здраве исхране код деце у школском узрасту. Волонтери-чланови Еколошке секције осмог разреда су поново имали кулинарску радионицу са децом из Дневног боравка за децу са сметњама у развоју. Припремали су воћни оброк и, као и прошли пут, појели га на крају сви заједено.

 

У ђачкој кухињи ученици су за доручак, поред домаћег пецива и јогурта, добили по јабуку. Чланови Еколошке секције петог и шестог разреда су на часу секције од воћа и 

поврћа правили занимљиве облике, писали поруке и здраво ужинали. Уз ППТ са наставницом Зорицом Милосављевић су учили правила здраве исхране.

Поводом обележавања Светског дана здраве хране у уторак 15.10.2019. у школи на Златибору наставница биологије Снежана Тучић је одржала радионицу на Еколошкој секцији: Занимљиве декорације од воћа и поврћа.Радионици је присуствовала Сања Божовић, родитељ, члан Савета родитеља и члан Тима за здравствену заштиту.

У организацији Тима за здравствену заштиту ученика,Дома здравља и Црвеног крста  Чајетина, ученицима  трећег и четвртог разреда  у Чајетини, одржано је предавање о значају правилне исхране, о обољењима  која се у последње време често јављају, а то су: гојазност, дијабетес, кардиоваскуларне болести, слабе кости. Црвени крст Општине Чајетине деци обезбедио воће за послужење.