Светски дан здраве хране

Светски дан здраве хране обележава се 16. октобра широм света. Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду – ФАО, установила је овај датум 1981. године као Светски дан здраве исхране, у циљу подизања свести о стварању света без гладних. Циљ обележавања овог датума јесте информисање најшире популације о важности здраве исхране, као и формирање исправних ставова, посебно код младих и код деце.

Чланови Еколошке секције петог, шестог и седмог разреда ОШ ,,Димитрије Туцовић“ у Чајетини су едукативно и креативно обележили овај дан како би  указали на потребу правилне исхране кроз редовне оброке и  са што више воћа и поврћа. Наставница биологије Зорица Милосављевић је указала ученицима на важност правилне исхране и избегавања гојазности, посебно  у периоду пубертета у коме се они налазе.

Чланови секције шестог и седмог разреда су реализовали креативну радионицу у Дневном боравку ,,Зрачак“, дружећи се са децом са сметњама у развоју. Након припремљених и лепо декорисаних воћних оброка,  уз причу зашто је важно правилно и редовно јести и уносити неопходне хранљиве материје, појели су воћну ужину.

  

  

Чланови Еколошке секције петог разреда су од воћа и поврћа правили различите облике, уз подсећање које воће и поврће имитира грађом или обликом људске органе и зашто их је потребно уносити редовном исхраном. Након завршене радионице, сви су уживали у укусном воћном оброку.

  

Светски дан здраве хране су обележили и ученици Vразреда- чланови Еколошке секције са наставницом биологије Снежаном Тучић. Радионица: Здрава и „мање“ здрава храна. Како утичу на наш организам, шта уносимо у здравој храни, а шта је то  што је штетно у нездравој храни? Да ли „здрава“ храна некада може бити штетна? Радионици је присуствовао родитељ из Савета родитеља Сања Божовић,  као и наставница историје Ана Васиљевић, наставнице математике Мицана Пантелић и Данка Ковачевић. Сви остали чланови  Еколошке секције су могли да погледају презентацију о Правилној исхрани и кратак филм о ГМО производима у Гугл учионици.

  

  

 

Поводом обележавања Светског дана здраве хране наставници физичког васпитања Јелена Миљковић и Стеван Стојановић су одржали Пројектну наставу у V разреду.