Обележавање Међународног дана заштите озонског омотача (16.09) и Светског дана чистих планина (26.09)

Чланови Еколошке секције у Чајетини и на Златибору су и ове школске године подсетили ученике и запослене у школи о значају ових датума и важности њиховог обележавања.

У Чајетини,  16.09. су обновљени чланове еколошких патрола у првом и петом разреду и подељене су мајице за њихов рад. Уређени су  холови школе у којима се налазе кутије за правилно одлагање отпада.  На променљивом паноу Еко-школе су окачени радови о озонском омотачу које су урадили ученици седмог разреда. Учитељи трећег и четвртог разреда су на чaсу одељењског старешине приказали филм ,,Ози озон“ и на тај начин објаснили ученицима тему значаја очувања озонског омотача.

 

На Златибору су чланови секције осмог разреда одржали радионицу о значају озонског омотача ученицима петог разреда. Заједно су погледали и прокоментарисали филм  ,,Ози озон“.

Овај важан датум нас подсећа да и убудуће наставимо са спровођењем активности и мера којима ће се спречити даље оштећење озонског омотача и тиме осигурамо здравље људи и читаве планете. Захваљујући Монтреалском споразуму који је склопљен 16.септембра 1987. године, озонски омотач има свој дан.  У свету се дан заштите озонског омотача обележава од 1995. године.

 

Светски дан чистих планина је  обележен уређењем простора око школе у Чајетини и Тић поља на Златибору. У Чајетини су чланови Еколошке секције шестог разреда са наставницом биологије Зорицом Милосављевић прошетали по природи, прикупљали лименке и уредили простор на игралишту недалеко од школе. Одвајане су посебно лименке, јер школа реализује пројекат ,,Свака лименка се рачуна“  у оквиру Међународног програма Еко-школа.

 

 

У сарадњи са КЈП ,,Златибор“ и локалним медијима је, традиционално, спроведена акција прикупљања ,,сувог“ отпада на Тић пољу. У акцији су учествовали чланови Еколошке секције осмог разреда са наставницама Снежаном Тучић, Снежаном Пашић и директорком школе Милком Васиљевић. Примећено је да је, у односу на претходну годину, мање баченог отпада, што нам даје наду да се свест људи о потреби очувања животне средине мења.