Дружење са књижевницом Весном Алексић

Ученици наше школе дружили су се са књижевницом Весном Алексић, ауторком лектире коју волимо - збирке прича из словенске митологије "Каљави коњ".

У четвртак, 20.04.2023. у сали Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини организована је посета књижевнице за децу и младе, Весне Алексић. Ђаци из старијих разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора имали су прилику да чују о темама које је ауторка обрађивала у својих једанаест романа, дванаест књига приповедака и осам сликовница, које је до сада објавила. Већина њених дела је доживела више издања. Весна Алексић је и аутор монодрама, две позоришне представе и више радио-драма за децу, као и једне игране ТВ серије. Добитник је бројних престижних награда из области књижевности за децу, међу којима су и награда „Невен“ за најбољу књигу за младе у 1997 („Звезда ругалица“), награда Матице српске за најбољи роман за младе у 1999 („Марија Модиљани“), а за укупан допринос савременом стваралачком изразу у писању за младе добила је Змајеву награду 2004. године.
Весна Алексић пише и у књижевној периодици о књижевности и приказује нове књиге за младе у часописима. Понекад пише и за одрасле, али само кад мора. Њена збирка приповести са тематиком из живота старих Словена, под насловом „Каљави коњ“ од недавно је уврштена у лектиру за шести разред основне школе.