Велики успех чајетинских основаца-победници такмичења „Жогарија 2019“

 

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ учествовали су на Међународном такмичењу „Жогарија 2019“, које је одржано у Београду, 12.10.2019.године. Поред чајетинских основаца учествовали су и ученици из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, а домаћин је била Основна школа „Војвода Мишић“ из Београда, која је веома креативно и одговорно дочекала учеснике.

Школу у Чајетини представљала је екипа саствљена од ученика другог, трећег и четвртог разреда, као и двоје ученика из седмог и осмог разреда- Матија Грујичић, Јана Ђуровић, Лука Ћалдовић, Срђан Марјановић, Огњен Арсић, Стефан Токовић, Новак Ђуровић, Ђорђе Грујовић, Лука Кутлешић, Сара Бућић, Драгана Бућић, Андреј Чантрић и Теодора Ковачевић. Вођа екипе био је учитељ Петар Јевремовић, а подршку у учешћу на такмичењу пружила је и учитаљица Анка Џамбасовић.

Такмичењу у Београду претходило је Републичко такмичење на Копаонику, где су учествовале две екипе из школе, од којих је првопласирана победничка екипа чајетинских основаца кренула на међународно такмичење.Први пут је ове године такмичење „Жогарија“ организовано у Чајетини, а учешће у њему узеле су многобројне екипе из школе. Такмичење се, иначе, организује традиционално од 2005. године, а огранизатор је Република Словенија.

У свим такмичарким категоријама- у фудбалу, играма спретности и квизу знања екипа ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине освојила је прво место на међународном нивоу. Ученици су изразили велико задовољство због учешћа и остварених резултата. Искуство је било непоновљиво, а у своју школу вратили су се са много лепих и радосних утисака.

Још једном су победили златиборски планински дух и спретност ученика ове школе. Ученици радо учествују у спортским такмичењеима, а тренирају фудбал, кошарку, одбојку, пливање, карате. У модерном добу, у коме преовладавају друштвене мреже и компјутерске игрице, ученици ове школе се радо друже, баве спортом и проводе време напољу, што је позитиван пример за све вршњаке у Србији.

 

 

Јагода Јеремић, професор српског језика и књижевности