Мало смо се шалили

Ukidaju se domaći zadaci

Ministarstvo prosvete je 31.marta donelo odluku da se za vreme trajanja epidemije korona virusa ukidaju domaći zadaci. Kako smo nezvanično saznali odlukom je propisano da nastavnici i učitelji neće smeti da zadaju domaće zadatke. Odluka je doneta pošto se veliki broj đaka žalio kako ih domaći zadaci opterećuju.

Stručne službe u Ministarstvu su razmatrale ove prigovore i proverom je utvrđeno da svakog dana dana đaci domaće zadatke rade između 180 i 300 minuta. Kada se doda i vreme provedeno na časovima (regularno i na daljinu) dobija se podatak da đaci dnevno u učenju provedu i do 10 sati.

Đaci su na ovu vest reagovali sa oduševljenjem jer ovo znači više slobodnog vremena i mogućnost da istražuju i da se posvete stvarima koje vole.

“Ovo je odlična odluka Ministarstva, konačno ću imati više vremena za igranje igrica i druženje,” rekao je jedan učenik sedmog razreda OŠ “Dimitrije Tucović”.

Nastavnici su za sada rezervisani, i nisu želeli da komentarišu odluku ministarstva. Mišljenja su podeljena. Neki nastavnici su ogorčeni dok su drugi srećni zbog ove odluke.

“Odluka Ministarstva meni lično odgovara, imaću značajno manje obaveza posle nastave. Do sada sam svakog dana morala da pregledam zadatke i da smišljam nove. Sada ću moći da se odmorim i da više pažnje posvetim ukućanima”, rekla je jedna učiteljica.

S druge strane ima nastavnika koji smatraju da će ova odluka negativno uticati na zdravlje nastavnika, koji će sada imati znatno više slobodnog vremena.

Stručnjaci nisu sigurni kako će se ova odluka odraziti na znanje učenika, i da li će biti pozitivna ili negativna, ali su s druge strane roditelji ogorčeni.

“Ministarstvo je napravilo katastrofalnu grešku. Kako će sada deca kući biti mirna ako nemaju domaći. Šta misle ti u Ministarstvu, sada mi roditelji gubimo glavni argument kada pokušavamo da budemo autoritet. Kako sada detetu da zabranim da se igra sa telefonom ili računarom, kada nema 

domaći.

Ministarstvo je odlukom propisalo i kazne za nastavnike. Tako da će svaki nastavnik ili učitelj koji da deci domaći zadatak biti kažnjen sa smanjenjem plate od 10% za prvi domaći, a svaki sledeći prekršaj će biti sankcionisan sa 20% smanjenjem plate.

Narednih dana videće se kakvi će biti efekti ove kotraverzne odluke.

Izvor: krila.rs

UKOLIKO STE POVEROVALI U OVU VEST MORAMO VAS RAZOČARATI OVO JE BILA PRVOAPRILSKA ŠALA, A PRIPREMIO JE PETAR LEKIĆ, ČLAN NOVINARSKE SEKCIJE OŠ “DIMITRIJE TUCOVIĆ”